Over Cafés Richard

Het ontstaan van Maison Richard is verweven met die van het Parijse en Franse leven... cafés, bistro's en restaurants, voornamelijk bestaande uit families uit de Auvergne die hun eigen regio verlieten en naar de hoofdstad verhuisden.


1892: Het verhaal van Maison Richard begint met de man die het heeft opgericht, Auguste Fayel De oprichting dateert precies op de dag dat Pierre Fayel, een verre neef van Henri Richard, eigenaar werd van een warenhuis op rue des Cailloux in Clichy, Frankrijk.

1938: Henri Richard kocht het familiebedrijf waar hij in 1920 als werknemer bij was gekomen van zijn neef Auguste Fayel toen hij 40 jaar oud was. Zo werd het bedrijf Vins Richard geboren en lag de focus op de inkoop en distributie van wijnen. Het bedrijf ontwikkelde zich op een manier die zowel teamwork als relaties met klanten respecteerde, wat verder ging dan de simpele rol van leverancier, omdat ze mensen hielpen met hun installatie of bij het vinden van een plek om hun bedrijf te starten.

1950: Het werd een trend om in bars wijn te drinken in plaats van sterke drank. Henri werkte nauwer samen met zijn jongere broer, Georges, die in Algerije was gevestigd, waar hij een handelszaak had voor wijnen en verschillende wijngaarden. De magazijnen van Clichy werden vergroot om assemblagelijnen te installeren voor het bottelen van de wijnen. Op dit moment is de capaciteit van de wijnmakerijen 30.000 hl en zijn er nieuwe opslagmagazijnen geopend in het oosten van Parijs, in Bercy.

Het tijdperk van de literfles heeft dat van het vat overgenomen.

1955: André Richard, de oudste zoon van Henri, kwam bij het bedrijf en richtte een koffiebranderij op in Asnières. In 1964 trad zijn broer Pierre Richard toe tot het bedrijf na het afronden van zijn studie en ontwikkelde hij de koffiehandel in Parijs.

1970: Pierre Richard nam de Parijse koffiebranderij Cafés Ladoux over, die oorspronkelijk gevestigd was op Rue Lecourbe 71 in Parijs in het 15e arrondissement, in navolging van zijn schoonvader, Julien Ladoux.

1976: Cafés Richard besluit zijn koffiebranderij te vestigen in Gennevilliers, dat tot op de dag van vandaag nog steeds het hoofdkantoor van het bedrijf is.

1980: Het bedrijf breidde zich uit naar de provincies, te beginnen in Tours met de opening van een branderij. Al snel bestrijkt Cafés Richard het hele nationale grondgebied dankzij 11 regionale agentschappen en telt het anno 2021 40.000 klanten in Frankrijk.

1990: Arnaud Richard en Anne Richard Bellanger, zoon en dochter van Pierre Richard treden toe tot het bedrijf aan de zijde van hun vader.

1995: Een Totale renovatie van de branderij in Gennevilliers en de aanschaf van geavanceerde koffiebranders en efficiënte verpakkingslijnen.

2000: Oprichting van Comptoirs Richard-winkels voor particulieren. Er zijn 7 winkels in de levendige straten van Parijs, tussen de vele winkels in de hoofdstad.

2002: Met zijn toewijding aan de kwaliteit van zijn producten en het delen van de kennis van zijn experts, is Cafés Richard een gecertificeerde opleidingsorganisatie geworden met de Académie du Café.

2003: De vestiging in Gennevilliers startte een kwaliteitsoperatie met het behalen van het ISO 9001-certificaat.

2005: Oprichting van de exportafdeling, die vandaag op volle toeren draait, met distributeurs uit Europa, Azië, het Midden-Oosten, Amerika. Nederland was het eerste ‘export-land’ waardoor we een bijzondere band hebben met de Familie Richard. Inmiddels vinden we distributeurs in zo’n 40 landen wereldwijd.

2010: Ingebruikname van een nieuw pand voor de Académie du Café, volledig uitgerust met geoutilleerde Barista-training stations, proeflokalen en een heus koffielaboratorium. Tegelijkertijd wordt op dezelfde locatie de UniversiThé geopend welke volledig gewijd is aan thee en kruideninfusies.